Gatunki 2015 – podsumowanie stycznia

Styczeń zamykamy wynikiem 86 gatunków!

To połowa liczby gatunków, jaką udało się zakończyć cały rok 2014!

Ważne obserwacje ze stycznia to: MEWA BLADA, którą widziałem pierwszy raz w życiu; BIEGUS MORSKI i EDREDON, które widziałem po raz pierwszy w Polsce.

Wiele gatunków obserwowanych w styczniu, w ubiegłym roku udało się zobaczyć w lutym, lub dopiero w marcu.

Zimowe obrączkowanie

31 stycznia – Ruda Pabianicka – ogrodowe obrączkowanie ptaków.

Członkowie Sekcji Ornitologicznej podjęli trud łapania ptaków. Zaobrączkowano 39 ptaków: najwięcej bogatek, na drugim miejscu modraszki, 2 czarnogłówki, 1 dzwońca i 1 rudzika. Do tego złapały się 2 bogatki zaobrączkowane w styczniu 2013r w tym samym miejscu.

4-DSC06108

19-DSC06190

20-DSC06195

2-DSC06097

14-DSC06155

10-DSC06140

15-DSC06165
czarnogłówka

Obserwacje – gatunki 2015 – Czarnowron

31 stycznia – park im. Poniatowskiego

86 CZARNOWRON

Czarnowron jest zachodnioeuropejskim odpowiednikiem wrony siwej, którego zasięg lęgowy zaczyna się za niedaleko za zachodnią granicą naszego kraju. Ubarwienie całe czarne z połyskiem, podobnie jak u gawrona, od którego różni się jednak sylwetką o płaskim czole i grubym dziobie.
Rozmieszczenie: gatunek zachodni, wyjątkowo lęgowy i sporadycznie zalatujący, głównie do zachodniej części kraju.
Występowanie: otwarte tereny z zadrzewieniami, kępy i aleje drzew, skraje lasów, w pobliżu osad ludzkich, a także parki i zadrzewienia miejskie.
Siedliska: zadrzewienia, parki i ogrody, wsie i osady.
Liczebność: spotykany głównie pojedynczo lub w małych grupkach.
Gniazdo: zbudowane z gałązek, wylepione gliną i wyścielone włosiem i trawami, umiejscowione w koronie drzewa w rozwidleniu konarów.
Lęg: 4–6 zielonkawych, brązowo nakrapianych jaj. Wysiadywanie 18–21 dni. Młode opuszczają gniazdo po 28–35 dniach.
Pokarm: wszystkożerna, drobne ssaki, jaja i pisklęta ptaków, owady, nasiona, odpadki.
Gatunek chroniony.

źródło: ptaki.info

33-IMG_6463
czarnowron
1-IMG_6380
para z parku – czarnowron i wrona siwa

Warta / Jeziorsko

W śnieżną niedzielę pojechaliśmy nad Jeziorsko, poszukać gęsi. Przy moście w Warcie zastaliśmy duże rozlewiska. Stado łabędzi krzykliwych, kilka niemych, koczujące potrzosy, sikory i dzwońce. W powietrzu klucze gęsi, kormorany , a także dwa żurawie.

Niedaleko mostu udało się wypatrzeć stado gęsi żerujące na polu oziminy.

3-DSC05948

5-DSC05956

6-DSC05960

7-IMG_1844

8-IMG_1868

9-DSC05976

12-IMG_1941

15-IMG_2056

17-IMG_2180

Zimowe liczenie …

W sobotę 24 stycznia pojechaliśmy liczyć ptaki zimujące w Dolinie Neru.

Ptaków wodno-błotnych nie było zbyt wiele. Kilkadziesiąt krzyżówek i jedna czapla siwa. Za to myszołowów na łąkach było całkiem sporo.

Do tego jeden włochaty. Jeden srokosz, kilka stad kwiczołów, sikory. Na koniec dzięcioł czarny.

1-DSC05936

1-DSC05842

2-DSC05850

3-DSC05863

6-DSC05878

9-DSC05886

11-IMG_1409

14-IMG_1513

Obserwacje – gatunki 2015

17 stycznia – wieś w Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich

77 KROGULEC, 

 

17 stycznia – Stawy w Walewicach i Psarach

Dwie godziny słonecznej pogody udało i całkiem udany spacer po groblach na stawach rybackich. Sporo ptaków. Najwięcej kaczek. Sporo czapli, trochę gęsi i mew. Na niebie ptaki drapieżne, a w trzcinach ptasia drobnica.

69 BIELIK, 70 SZCZYGIEŁ, 71 GĘGAWA, 72 ŚWISTUN, 73 MEWA BIAŁOGŁOWA, 74 POTRZOS, 75 ZIĘBA, 76 ŁABĘDŹ KRZYKLIWY, 

gęsi i kaczki płoszone przez bieliki
gęsi i kaczki płoszone przez bieliki
bielik na rybach
bielik na rybach
czaple płoszone przez bieliki
czaple płoszone przez bieliki
zięba
zięba

20-DSC05737

łabędzie krzykliwe
łabędzie krzykliwe

Obserwacje – gatunki 2015

11 stycznia – Zapora zbiornika Jeziorsko i okolice. Dodatkowo las na działce.

Bardzo silny wiatr nie ułatwiał zadania. Mimo kiepskiej pogody udało się zobaczyć:

58 GIL, 59 MAZUREK, 60 TRZNADEL, 61 DZWONIEC, 62 GŁOWIENKA, 63 CZAPLA BIAŁA, 64 DZIĘCIOŁ ŚREDNI, 65 CZYŻ, 66 KOWALIK, 67 SIKORA UBOGA

1-IMG_0333
czapla biała
1-IMG_0548
dzięcioł średni
1-IMG_0665
dzwoniec
1-IMG_0717
dzwoniec
1-IMG_0453
lód na zbiorniku
1-IMG_0471
lód na brzegach zbiornika
1-IMG_0385
wiało tak, że uszy fruwały :)

10 stycznia – Pruszków:

Miała być pewna bardzo ciekawa mewa, ale jej nie było :)  Były natomiast:

55 DZIĘCIOŁ ZIELONY, 56 MANDARYNKA, 57 KRAKWA

1-IMG_0156
mandarynka
1-IMG_0171
mandarynki (samica i samiec)
1-IMG_0233
krakwa

9 stycznia – Łódź:

54 BAŻANT

Galeria gatunków – lodówka

Długości ciała samca: 58-60 cm, samicy: 37-41 cm

Nieduża kaczka, wielkością zblizona do czernicy, o krępej sylwetce z krótką szyją i okrągłą głową. Jej ubarwienie jest bardzo zmienne w różnych porach roku. Przebywające u nas zimą samce noszą szaro-białe upierzenie z kontrastowymi z czarną plamą na piersi i pasem biegnącym przez środek grzbietu. Głowa z płowo-czarnymi bokami i białym wierzchem. Ubarwienie samicy zimą jest zmienne, brunatno-szaro-białe. Na wiosnę samce ma czarnobrunatny przód ciała z białymi bokami i rdzawym wzorem na wierzchu. Samica jest bardziej brązowa. We wszystkich szatach samic ma wydłużone sterówki oraz czarny i różowy dziób. Jest najliczniej zimującą kaczką na naszych wodach przybrzeżnych Bałtyku. Bardzo towarzyska i ruchliwa, tworzy duże skupienia.

Występowanie: wody przybrzeżne Bałtyku, sporadycznie zalatuje na wody śródlądowe w całym kraju.
Gatunek morski występujący na wodach przybrzeżnych i z dala od brzegu; ptaki zalatujące w głąb lądu zatrzymują się na różnego typu wodach stojących i większych rzekach.
Ptak przelotny i zimujący. Tworzy wielotysięczne skupienia na morzu, liczna zwłaszcza na Zat. Gdańskiej.
Gniazdo: w tundrze pod osłoną skąpej roślinności w pobliżu wody, płytkie zgłębienie ze skąpą wyściółką lub bez niej.
Lęg: 6-9 płowooliwkowych jaj. Wysiadywanie 24-29 dni przez samicę. Młode osiągają lotność po 35-40 dniach.
Pokarm: Głównie małże i drobne skorupiaki wyławiane z dna.
Wędrowna. Przylot na nasze wody w X, a odlot w IV.
Gatunek chroniony; wymieniony w Dyrektywie ptasiej; wiele ptaków ginie w sieciach rybackich, a inne z powodu zanieczyszczenia piór substancjami ropopochodnymi.

źródło: ptaki.info

2-IMG_8858

5-IMG_8683

 

Galeria gatunków – mewa blada

Długość ciała: 63–68 cm
Większa od mewy srebrzystej, masywną sylwetką przypominająca mewę siodłatą. Skrzydła w locie szerokie, a u siedzącego ptaka nieznacznie wystające poza ogon. Płaszcz jasnopopielaty a końce lotek białe. Dziób mocny z wyraźnym podcięciem żuchwy. Młode ptaki gęsto prążkowane na beżowym tle, w kolejnych szatach oraz bardziej jaśniejące.

Gatunek arktyczny, pojawiający się regularnie, ale bardzo nielicznie na wybrzeżu, zwłaszcza Zatoce Gdańskiej i tylko wyjątkowo zalatujący w głąb kraju.

Gniazduje kolonijnie lub pojedynczo na terenach nadmorskich w Arktyce.
Siedliska: morskie wody przybrzeżne, jeziora.
Gniazdo: zbudowane z wodorostów na skalnych półkach lub na ziemi na nadbrzeżnych stokach.
Lęg: 2–3 oliwkowe lub beżowe, brunatno nakrapiane jaja. Wysiadywanie 27–28 dni. Młode osiągają lotność po 45–50 dniach.
Pokarm: wszystkożerna, pokarm zwierzęcy, roślinny i odpadki.
Wędrowna. Notowana we wszystkich miesiącach, ze szczytem w I i II.
Status ochronny i zagrożenia: gatunek chroniony.

żródło: ptaki.info

4-IMG_8579

2-IMG_8544
w grupie innych mew
3-IMG_8574
z mewą srebrzystą

 

Obserwacje – gatunki 2015

3-6 stycznia – Półwysep Helski

30 CZERNICA, 31 OGORZAŁKA, 32 KORMORAN, 33 NUROGĘŚ, 34 LODÓWKA, 35 SZLACHAR, 36 ŚMIESZKA, 37 MEWA SIODŁATA, 38 MEWA SREBRZYSTA, 39 MEWA SIWA, 40 ŁYSKA, 41 WRÓBEL, 42 MEWA BLADA (pierwsza moja obserwacja), 43 EDREDON (pierwsza moja obserwacja w Polsce), 44 PERKOZ DWUCZUBY, 45 PERKOZ ROGATY, 46 BIEGUS MORSKI, 47 STRZYŻYK, 48 KOPCIUSZEK, 49 GĄGOŁ, 50 ŚNIEGUŁA, 51 UHLA, 52 RUDZIK, 53 DZIĘCIOŁEK

ZIMOWA WYPRAWA NAD MORZE

Korzystając z kilku wolnych dni na początku stycznia, zdecydowaliśmy się pojechać nad morze. Tym razem na Hel. Celem wyprawy było zobaczenie mewy bladej i biegusa morskiego. Wg doniesień obserwatorów oba ptaki pojawiały się regularnie w okolicy portu w Helu. Sztormowa pogoda dawała też szanse na obserwacje wielu innych gatunków. Mewę bladą udało się zobaczyć już pierwszego ranka. Na biegusa trzeba było poczekać dwa dni, do czasu aż morze trochę przestało się kołysać. Obserwowaliśmy również duże ilości lodówek, uhle i edredony, gągoły, szlachary, do tego wszędobylskie mewy kilku gatunków.

 

1-IMG_8519
mewa blada
1-IMG_9098
biegus morski
1-IMG_8867
lodówka
1-IMG_8246
lodówka

Czytaj dalej „ZIMOWA WYPRAWA NAD MORZE”