Obserwacje – gatunki 2015 – uszatka

Uszatka (sowa uszata)

Rodzina: puszczykowate.

Długość ciała: 33-39 cm. Nieco mniejsza od puszczyka, od którego różni się smuklejszą sylwetką, a przede wszystkim długimi uszami z pęków piór. Ubarwienie brunatnoszare, plamkowane brunatno i beżowo z wierzchu i kreskowane od spodu. Oczy pomarańczowe, a szlara rdzawa. W locie widoczne rdzawe plamy przy końcach skrzydeł. Uszatka jest aktywna w nocy, ale poluje głównie o zmroku i świcie. Najłatwiej zobaczyć ją zimą, gdy czasem zimuje gromadnie w grupach do kilkudziesięciu osobników skupionych na jednym lub kilku drzewach.

Występowanie: cały niżowy obszar kraju. Lasy mieszane, parki, zadrzewienia śródpolne w pobliżu terenów otwartych.
Nieliczny ptak lęgowy. Zajmuje cudze gniazdo, najczęściej po wronie, w koronie drzewa
Lęg: 4-6 białych jaj. Wysiadywanie: 27-32 dni.
Pokarm:głównie gryzonie i drobne ptaki.
Gatunek chroniony.

źródło: ptaki.info

1-IMG_5601

1-IMG_5711

Z INNEJ BECZKI – MOPEK

Mopek występuje w zachodniej i środkowej Europie, sięgając południa Wysp Brytyjskich i Skandynawii. Na wschodzie granica jego występowania kończy się na Łotwie, Białorusi i Ukrainie oraz Morzu Czarnym. W Polsce występuje na terenie całego kraju, przy czym rzadziej stwierdzany bywa w północnej jego części. Jest gatunek związany z kompleksami leśnymi, w których poluje, i gdzie najczęściej znajduje ukrycia kolonii letnich. Jednak kryjówki te mogą być zlokalizowane także w zabudowie w pobliżu lasów. Zimą pojawia się często na terenach zabudowanych (także w dużych miastach) czy w mozaice polno-leśnej.

1-DSC06833

Jest nietoperzem średniej wielkości. Futro na grzbiecie bardzo długie i gęste, ciemnobrązowe lub czarne, końce włosów białe, złociste lub srebrzyste; na brzuchu włosy są jaśniejsze. Błony lotne i uszy bardzo ciemne. Skrzydła są wąskie. Uszy stykają się u nasady, są niezbyt długie, bardzo szerokie. Koziołek jest nożowaty, sięgający połowy długości ucha. Pyszczek pomarszczony. Błona skrzydłowa przyczepiona do nasady palców.
Późnym latem i wczesną jesienią obserwowana jest duża aktywność samic i samców mopka w otworach i wewnątrz podziemi. Kopulację obserwowano zarówno w tym okresie, jak i zimą, podczas hibernacji.

Zimą preferuje kryjówki chłodne. Może zimować w miejscach, gdzie temperatura oscyluje wokół zera stopni, a znosi krótkotrwałe spadki temperatury do -10oC. Występuje we wszelkiego rodzaju podziemiach, a także w dziuplach drzew. Najliczniej spotykany jest w betonowych obiektach powojskowych – np. w fortach w Osowcu-Twierdzy czy w okolicach Przemyśla, Modlina oraz Terespola. W kryjówkach chętnie ukrywa się w szczelinach, tworząć często duże skupiska, liczące nawet do kilkuset osobników. Jest to gatunek osiadły, sporadycznie odnotowywane przeloty sięgają 290 km.

Mopek żeruje najczęściej wewnątrz kompleksów leśnych lub na ich obrzeżach, w parkach itp. Poluje blisko roślinności – wśród koron drzew i zakrzaczeń. Odżywia się głównie motylami nocnymi, sporadycznie muchówkami czy innymi drobnymi owadami nocnymi.

źródło: bocian.org.pl

1-DSC06827

1-DSC06808

ZIMA W DOLINIE PILICY

W Dolinie Pilicy zapanowała zima (przynajmniej na kilka dni). Nad lasem para bielików, jastrząb i myszołowy. Na drzewach sikory, kowaliki i gile.

Na wodzie (zwłaszcza poniżej zapory w Smardzewicach) setki ptaków: łabędzie nieme, kormorany, krzyżówki, głowienki, łyski, nurogęsi, gągoły, bielaczki, perkozki, mewy  i czaple siwe.

1-IMG_4334

gile

1-IMG_4370

gil

9-DSC06574

Plilica

11-DSC06616

Czytaj dalej