Galeria gatunków – czeczotka

Maluchy z Północy.

Kolejnym gatunkiem, który można obecnie (migracja) obserwować są czeczotki. Lecące z Północy ptaki pojawiają się obecnie w Polsce bardzo licznie. Część z nich poleci dalej na południe, a część może zimować w naszym kraju. Czeczotki zamieszkują pas na granicy tajgi i tundry (Północna Europa, Azja i Ameryka) oraz góry Europy Środkowej (m.in. Alpy).  W czasie migracji ci mali przedstawiciele rodziny łuszczaków tworzą ruchliwe i hałaśliwe stada. Jesienią i zimą żywi się głównie nasionami drzew (głównie liściastych: brzozy, olchy, ale także modrzewia). Nasiona wyłuskuje zręcznie przyjmując trudne pozy wisząc na cienkich gałązkach. Możemy je obserwować wśród drzew i krzewów, ale także na polach i ugorach w suchych chwastach. W „namierzeniu” czeczotek pomagają również wydawane przez nie dość charakterystyczne dźwięki. Ptaki nie są bardzo płochliwe i pozwalają się obserwować i fotografować z niedużej odległości.

 

 

 

Zobacz także: